Święto Pieczonego Ziemniaka w Budziskach
20 września 2025 r. przy wiacie w Budziskach mieszkańcy spotkali się na wspólnej biesiadzie z okazji Dnia Pieczonego Ziemniaka.
W naszym kraju pieczenie ziemniaków ma długą tradycję. Związane było z wykopkami, które rozpoczynano w dzień św. Tekli (23 września). Wieczorami rozpalano na polach ogniska, a upieczone w nich ziemniaki były pożywieniem po ciężkiej pracy.
Dzięki inicjatywie sołtysa, mieszkańców i przybyłych gości wrześniowe spotkanie przy wspólnym ognisku i biesiadowanie stało się już tradycją. Nie zabrakło również przepysznych potraw z ziemniaków. Tradycyjnie mieszkańcy przygotowali babkę ziemniaczaną, placki ziemniaczane, ukraińskie pierogi, kluski ziemniaczane w sosie kurkowym, ziemniaczane świderki i kociołek ziemniaczany z dodatkami. Wszystkie potrawy były pyszne i zasłużyły na wyróżnienie w konkursie na najlepszą potrawę ziemniaczaną. Dzieci, również brały udział w konkursie na najładniejszy obrazek wykonany pieczątkami z ziemniaków. Dla najmłodszych i ich rodziców przygotowaliśmy gry i zabawy.
